T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANTALYA / KUMLUCA - Cumhuriyet İlkokulu

CUMHURİYET İLKOKULU e-Güvenlik (e-Safety) POLİTİKASI VE AMAÇLARI

CUMHURİYET İLKOKULU e-Güvenlik (e-Safety) POLİTİKASI VE AMAÇLARI

Günümüzde; teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte her okulun Okul Güvenlik Politikasının olması kaçınılmaz olmuştur. Paydaşlar günümüzde okul binası ve çevresinde çeşitli şekillerde internete erişebilmektedirler. Çocuklarımızın dijital teknolojilerden zarar görmeden en iyi nasıl faydalanabileceklerini bilmeleri için, öncelikle nasıl kullanacaklarını öğrenmeleri için gerekli önlemler gerekmektedir. Bunun mümkün olan en güvenli şekilde ve ortamda yapılmasını sağlamak için, açık ve özlü bir Güvenli İnternet Okul Politikasına sahip bir okuluz.

A. ÖZETLE E-GÜVENLİK (E-SAFETY) POLİTİKAMIZ:

1. Okulumuzda ders anlatımı yapılan her alanda etkileşimli tahta bulunmaktadır. Sahip olduğumuz internet bağlantısı MEB tarafından sağlanan filtreli internet ağıdır. Ders anlatımlarında eba eğitim portalından yararlanılmaktadır.

2. Okulumuzun internet sitesi bulunmaktadır ve yayınlanan veriler oluşturulan komisyon tarafından kontrol edilerek paylaşılmaktadır.

3. Öğrencilerimizin okul içerisinde cep telefonu kullanımlarına izin verilmemektedir.

4. Okulumuzda öğretmenlerimizin cep telefonları ders esnasında sadece eğitim materyali olarak kullanımına izin verilmektedir.

5. Okulumuzda BİT doğru ve güvenli kullanımı ile ilgili sabit panolar bulunmaktadır.

6. Okulumuzun öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen İneternet Güvenliği, ve derslerde kullanacakları 2.0 Web eğitimlerini uzaktan ve yüz yüze eğitimler olarak almışlardır.

7. Okulumuzda her yıl "Daha Güvenli İnternet Günü" kutlanmaktadır.

8. Okulumuzda güvenli internet günü kutlamalarında, konu ile ilgili seminerlerde güvenliweb.org.tr sitesinden alıntılanan bilgi broşürleri ve afişler panomuzda ve görünür yerlere asılmaktadır. Ayrıca alanında uzman kişiler tarafından eğitim ve seminerler de verilmektedir.

B. OKULUMUZDA E-GÜVENLİK POLİTİKASININ AMACI:

1. Okulumuzun tüm üyelerini çevrimiçi olarak korumak ve güvenliğini sağlamak.

2. Tüm personelin güvenli ve sorumlu bir şekilde çalışmasını sağlamak, olumlu davranışları online olarak modellemek ve teknolojiyi kullanırken kendi standartlarını ve uygulamalarını yönetme gereksiniminin farkında olmak.

3. Teknolojinin potansiyel riskleri ve yararları konusunda idarecileri, öğretmenleri, öğrencileri ve çalışanları için farkındalık yaratmak.

4. Okuldaki tüm üyeler tarafından bilinen çevrimiçi güvenlik endişelerine yanıt verirken açıkça kullanılacak prosedürleri tanımlamak.

TÜM ÇALIŞANLARIN KİLİT SORUMLULUKLARI ŞUNLARDIR:

1. Okul sistemlerinin ve verilerin güvenliğinden sorumlu olmak.

2. Bir dizi farklı çevrimiçi güvenlik konusundaki farkındalığa sahip olmak ve onların bakımında çocuklarla nasıl ilişkili olabileceklerini bilmek.

3. Çevrimiçi güvenlik politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak.

4. Okul koruma politikalarını ve prosedürlerini takip ederek endişe duyan bireylerin belirlenmesi ve uygun önlemin alınması.

5. Kabul Edilebilir Kullanım Politikalarını AUP lar okumak ve onlara bağlı kalmak.

6. Yeni ve gelişmekte olan teknolojiler kullanıldığında iyi uygulamaları modelleme.

7. Müfredat ile çevrimiçi güvenlik eğitimini ilişkilendirme.

B. ÇEVRİMİÇİ İLETİŞİM VE TEKNOLOJİNİN DAHA GÜVENLİ KULLANIMI Okul / web sitesinin yönetilmesi:

1. Web sitesi, erişilebilirlik fikri mülkiyet haklarına saygı, gizlilik politikaları ve telif hakkı da dahil olmak üzere okulun yayın yönergelerine uyacaktır.

2. Spam maillerden korunmak için e-posta adresleri çevrimiçi olarak dikkatli bir şekilde yayınlanacaktır.

3. Web sitesinde iletişim bilgileri okul adresi, e-posta ve telefon numarası olacaktır. Personel veya öğrencilerin kişisel bilgileri yayınlanmayacaktır.

4. Okul Müdürü ve yayın kurulu, yayınlanan çevrimiçi içerik için genel yayın sorumluluğunu alacak ve bilgilerin doğru ve uygun olmasını sağlayacaktır.

5. Öğrenci çalışmaları ebeveynlerinin izniyle yayınlanacaktır.

6. Okul web sitesinin yönetici hesabı, uygun bir şekilde güçlü şifreyle şifrelenerek korunacaktadır.

7. Okul, resimlerin ve videoların tümünün, veri güvenliği, Kabul Edilebilir Kullanım Politikaları, Davranış Kuralları, sosyal medya, kişisel cihazların ve cep telefonlarının kullanımı gibi diğer politikalar ve prosedürlere uygun şekilde yer almasını sağlayacaktır.

8. Görüntü politikasına uygun olarak, öğrencilerin resimlerinin / videolarının elektronik olarak yayınlanmasından önce her zaman ebeveynlerin yazılı izni alınacaktır.

Video Konferans Kuralları:

  1. Sadece ana yöneticilere video konferans yönetim alanlarına veya uzaktan kumanda sayfalarına erişim hakkı verilecektir.

2. Eğitimsel video konferans servisleri için özel oturum açma ve şifre bilgileri yalnızca personellere verilecek ve gizli tutulacak.

3. Öğrenciler, bir video konferans araması veya mesajı hazırlamadan veya cevaplamadan önce bir öğretmenin izin isteyecektir.

4. Video konferans, öğrencilerin yaşı ve yeteneği için uygun bir şekilde denetlenecek.

5. Velilerin rızası, çocuklar video konferans faaliyetlerine katılmadan önce alınacaktır.

6. Video konferans, sağlam bir risk değerlendirmesini takiben, resmi ve onaylanmış iletişim kanalları vasıtasıyla gerçekleşecektir.

Kişisel Cihazların ve Cep Telefonlarının Kullanımı:

1. Cep telefonlarının ve çocukların, gençlerin ve yetişkinler arasındaki diğer kişisel cihazların yaygın bir şekilde sahiplenilmesi, tüm üyelerin cep telefonlarının ve kişisel cihazların sorumlu bir şekilde kullanılmasını sağlamak için gerekli adımları atmalarını gerektirir.

2. Gençlerin ve yetişkinlerin cep telefonlarının ve diğer kişisel cihazların kullanımı, okul tarafından kararlaştırılacak ve okul Kabul Edilebilir Kullanım veya Cep Telefonu Politikası dahil olmak üzere uygun politikalarda yer alacaktır.

Ziyaretçiler Kişisel Cihazların Ve Cep Telefonlarının Kullanılması:

1. Fotoğraflar veya videolar çekmek için ziyaretçiler ve ebeveynler tarafından cep telefonlarının veya kişisel cihazların kullanılması, okul resim kullanımı politikasına uygun olarak gerçekleştirilmelidir.

2. Ebeveynler ve ziyaretçiler, okulun kabul edilebilir kullanım politikasına uygun olarak cep telefonlarını ve kişisel cihazları kullanmalıdır.

3. Personelin uygun ve güvenli olduğunda sorunlara karşı çıkması beklenir ve her zaman ziyaretçilerin herhangi bir ihlalini idareye bildirecektir.

4. Okul, ziyaretçilere kullanım beklentilerini bildirmek için uygun tabela ve bilgileri sağlayacak ve sunacaktır.

Çocukların Ve Gençlerin Katılımı Ve Eğitimi:

1. Tüm kullanıcılara ağ ve internet kullanımının izleneceği bildirilecektir.

2. Kabul Edilebilir Kullanım beklentileri ve Posterler, Internet erişimi olan tüm odalarda yayınlanacaktır.

3. İnternetin ve teknolojinin güvenli ve sorumlu kullanımı, müfredatta ve tüm konularda güçlenecektir.

4. Öğrenciler arasında güvenli ve sorumlu internet kullanımının önemi ile ilgili farkındalık yaratmak için bir çevrimiçi güvenlik e-Güvenlik müfredatı oluşturulur ve okulun tamamında yer alır.

5. Güvenli ve sorumlu kullanım ile ilgili eğitim internet erişiminden önce yapılacaktır.

6. Müfredat geliştirme ve uygulama da dahil olmak üzere okul çevrimiçi güvenlik politikaları ve uygulamaları yazarken ve geliştirirken öğrenci katkıları aranacaktır.

7. Öğrenciler, Kabul Edilebilir Kullanım Politikasını, yaşlarına ve yeteneklerine uygun bir şekilde okumak ve anlamak için desteklenecektir.

Personelin katılımı ve eğitimi:

1. Çevrimiçi güvenlik e-Güvenlik politikası, tüm çalışanların katılımı için resmi olarak sağlanacak ve tartışılacak ve korunma sorumluluğumuzun bir parçası olarak güçlendirilecek ve vurgulanacaktır.

2. Personel, İnternet trafiğinin izlenebileceğini ve tek bir kullanıcıya kadar izlenebileceğinin farkında olacak. Okul sistemlerini ve cihazlarını kullanırken takdir yetkisi ve profesyonel davranış gereklidir.

3. Personelin tüm üyelerine, profesyonel ve kişisel olarak, güvenli ve sorumlu İnternet kullanımı konusunda güncel ve uygun personel eğitimi, düzenli en az yıllık temelde çeşitli şekillerde sağlanacaktır.

4. Çalışanların tüm üyeleri, çevrimiçi davranışlarının okuldaki rolü ve itibarını etkileyebileceğinin farkına varacaktır. Mesleği veya kurumu çürüme durumuna düşürdüğü veya profesyonel yeteneklerine güvenini kaybetmiş bir şeyin bulunduğu düşünülürse, kamusal, disiplin veya hukuki önlemler alınabilir.

5. Filtreleme sistemlerini yönetme veya BİT kullanımını izleme sorumluluğu taşıyan personelin üyeleri, Liderlik Ekibi tarafından denetlenecek ve sorunları veya endişeleri bildirmek için açık prosedürlere sahip olacaklar.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.02.2023 - Güncelleme: 08.02.2023 08:52 - Görüntülenme: 84
  Beğen | 0  kişi beğendi